• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Amasya
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Amasya
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Prevalence and characterization of coagulase positive staphylococci isolated from salted anchovy

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2013

Yazar

Siriken B.
Yildirim T.
Erol I.
Durupinar B.
Ciftci A.
Onuk E.E.

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

A total of 100 salted anchovy samples were used to investigate the prevalence of S. aureus and other coagulase positive Staphylococci (CPS) as well as to determine the methicillin (MR) and antibiotic resistance (AR) profile, the presence of Panton-Valentine leukocidine (PVL) toxin gene (lukS/F-PV), slime factor properties (SFP), and the genotypic relatedness of the isolates. Agar disc diffusion assay (ADDA) and microdilution broth susceptibility test (MDBST) were applied to compare the specificity and sensitivity of the MR detection methods. A total of 41 CPS isolates were detected at the 102 and 103 CFU/g levels in contrast to S. aureus. The 16S rRNA (genus specific) was detected in all the isolates in contrast to nuc (species-specific) and lukS/F-PV genes. A total of 16/41 isolates were found to be MR by using the three methods. Polymerase chain reaction (PCR) assay was a more sensitive and reliable method for the detection of MR isolates. The antibiotic resistance rates were 75.60, 73.17, 51.21, 31.70, 12.19, and 4.87% to penicillin, ampicillin, tetracycline, erythromycin, ciprofloxacin, and clindamycin, respectively. All the isolates were sensitive to gentamicin and vancomycin. The SFP were determined in all the isolates by using Congo Red agar, and 20 different genotypes were determined by using randomly amplified polymorphic DNA (RAPD)-PCR assay. © 2013 Taylor & Francis Group, LLC.

Kaynak

Journal of Aquatic Food Product Technology

Cilt

22

Sayı

4

Bağlantı

https://dx.doi.org/10.1080/10498850.2011.651773
https://hdl.handle.net/20.500.12450/654

Koleksiyonlar

  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [1574]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@Amasya

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreBölüme GöreYayıncıya GöreKategoriye GöreDile GöreErişim ŞekliBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreBölüme GöreYayıncıya GöreKategoriye GöreDile GöreErişim Şekli

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Yönerge || Rehber || Kütüphane || Amasya Üniversitesi || OAI-PMH ||

Amasya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Amasya, Turkey
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz: openaccess@amasya.edu.tr

Creative Commons License
DSpace@Amasya by Amasya University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Amasya: