Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGültekin, Nevin
dc.contributor.authorCanbolat, Ayşe Nur
dc.date.accessioned2025-03-28T07:14:25Z
dc.date.available2025-03-28T07:14:25Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.issn2602-3792
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12450/5514
dc.description.abstractSacred spaces have been effective in shaping life, places and even cities throughout history of humanity with their cultural and sacred values. Sacred spaces were considered important as sacred heritage in the frameworks prepared by ICOMOS in 2004 in order to define and analyze cultural heritage. The principles of equilibrium and equality have been adopted in the representation of cultural heritage and attention has been drawn to the diversity and richness of the heritage. In this study, with this approach, the process of protecting cultural heritage in Turkey has been scrutinized via sacred spaces based on international developments. National conservation approaches were evaluated mutually with the tools and policies predicted by globally conservation approaches. In consequence of the evaluation, the sacred spaces that are defined by their cultural qualities are denied in the national protection legislation, the criteria for the definition and determination of the sacred space are incomplete and the protection process is uncertain. The aim of the article with this content is to create awareness about how sacred spaces can be included in the protection system in Turkey and to discuss the approach to the sacred space in Turkey in the literature with its legal-administrative dimension.
dc.description.abstractKutsal mekânlar, kültürel ve kutsal değerleri ile insanlık tarihi boyunca yaşamı, mekânları ve hatta kentleri şekillendirmede etkin olmuşlardır. 2004 yılında kültürel mirası tanımlamak ve analiz etmek amacıyla ICOMOS tarafından hazırlanan çerçevelerde kutsal miras olarak kutsal mekânlar önemsenmiştir. Kültürel mirasın temsil edilmesinde denge ve eşitlik ilkeleri benimsenmiş, mirasın çeşitliliğine ve zenginliğine dikkat çekilmiştir. Bu çalışmada bu yaklaşımla; uluslararası gelişmelere dayalı olarak Türkiye’de kültürel mirası koruma süreci kutsal mekânlar üzerinden irdelenmiştir. Küresel düzeyde koruma yaklaşımlarının öngördüğü araç ve politikalar ile ulusal koruma yaklaşımları karşılıklı değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda günümüzde kültürel nitelikleri ile tanımlanan kutsal mekânların ulusal koruma mevzuatında yadsındığı, kutsal mekânın tanımlanması ve tespit edilmesine dair kriterlerin eksik ve koruma sürecinin ise belirsiz olduğu tespit edilmiştir. Bu içerik ile makalenin amacı Türkiye’de koruma sistemi içerisinde kutsal mekânların nasıl yer alabileceğine dair farkındalık yaratmak ve alan yazında Türkiye’de kutsal mekâna yaklaşım konusunu yasal-yönetsel boyutu ile ele almaktır.
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÖzcan GÜNGÖR
dc.relation.ispartofJournal of Analytic Divinityen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKutsal Mekânen_US
dc.subjectKutsal Mirasen_US
dc.subjectKorumada Yeni(lenen) Açılımlaren_US
dc.subjectUlusal Koruma Yaklaşımları.en_US
dc.subjectSacred Spaceen_US
dc.subjectSacred Heritageen_US
dc.subjectRe(new)ed Expansions in Conservationen_US
dc.subjectNational Conservation Approaches.en_US
dc.titleSacred Space in the Process of Conservation of Cultural Heritage in Türkiyeen_US
dc.title.alternativeTürkiye’de Kültürel Mirası Koruma Sürecinde Kutsal Mekânen_US
dc.typearticleen_US
dc.departmentAmasya Üniversitesien_US
dc.identifier.volume6en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage145en_US
dc.identifier.endpage159en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.doi10.46595/jad.1155656
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.46595/jad.1155656
dc.department-tempGAZİ ÜNİVERSİTESİ, MİMARLIK FAKÜLTESİ, 0000-0002-0647-6312, Türkiye -- AMASYA ÜNİVERSİTESİ, 0000-0002-3545-7479, Türkiyeen_US
dc.snmzKA_DergiPark_20250327


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster