• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Amasya
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Amasya
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Effects of methyl jasmonate and salicylic acid on the production of camphor and phenolic compounds in cell suspension culture of endemic Turkish yarrow (Achillea gypsicola) species

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2019

Yazar

Acikgoz, Muhammed Akif
Kara, Sevket Metin
Aygun, Ahmet
Ozcan, Mehmet Muharrem
Ay, Ebru Bati

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Elicitors have been widely used as biotic and abiotic stimulants in triggering the production of secondary metabolites in plant cell culture. The present study aimed to enhance the production of camphor and phenolic compounds and cell growth using methyl jasmonate (MeJA) and salicylic acid (SA) in the cell suspension culture of Turkish endemic species Achillea gypsicola. Various concentrations (0, 10, 50, and 100 mu M) of MeJA and SA were applied to 8-day-old cell cultures. The camphor and phenolic compound contents were determined using a headspace gas chromatographic-mass spectrometer device and spectrophotometer. Increasing doses of MeJA and SA significantly enhanced the accumulation of the camphor and phenolic compounds in general. The highest amount of camphor accumulation occurred in cells treated with 100 mu M MeJA (0.3449 mu g/g) and 50 mu M SA (0.3816 mu g/g). Increasing concentrations of MeJA resulted in a significant decrease in the total anthocyanin when compared to the initial culture. The present study showed that MeJA and SA could effectively be used as potent elicitors to enhance the production of camphor and phenolic compounds, along with cell growth, in cell suspension cultures of the endemic Turkish yarrow species Achillea gypsicola.

Kaynak

TURKISH JOURNAL OF AGRICULTURE AND FORESTRY

Cilt

43

Sayı

3

Bağlantı

https://dx.doi.org/10.3906/tar-1809-54
https://hdl.handle.net/20.500.12450/807

Koleksiyonlar

  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2182]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@Amasya

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreBölüme GöreYayıncıya GöreKategoriye GöreDile GöreErişim ŞekliBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreBölüme GöreYayıncıya GöreKategoriye GöreDile GöreErişim Şekli

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Yönerge || Rehber || Kütüphane || Amasya Üniversitesi || OAI-PMH ||

Amasya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Amasya, Turkey
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz: openaccess@amasya.edu.tr

Creative Commons License
DSpace@Amasya by Amasya University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Amasya: