• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Amasya
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Amasya
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Fluorometric and colorimetric sensor for selective detection of cyanide anion by dibenzosuberenone-based dihydropyridazine in aqueous solution

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2024

Yazar

Acar, Murat
Dastan, Arif
Kocak, Ramazan

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

A new chemosensory based on deprotonation and intramolecular charge transfer (ICT) was developed to detect cyanide in food samples. Deprotonation was facilitated by increasing the acidity of the NH proton in the dibenzosuberenone-based dihydropyridazine chemosensor Pz3 with - CN substituents. Addition of cyanide to acetonitrile and aqueous acetonitrile solution (1/9) of Pz3 resulted in their significant color change from colorless to purple in visible light, accompanied by a strong red shift in the absorption spectrum. Meanwhile, the near-infrared (NIR) emission (ex. 525 nm, em. 670 nm) of Pz3 - resulting from deprotonation showed fluorescence switching behavior to detect the cyanide anion. While the acidic NH protons interact with basic anions as F - , CN - , OAc - and H 2 PO 4 - in organic solution (MeCN), just CN ions interact with in aqueous organic solutions (H 2 O - MeCN 1/9 HEPES pH 7.4). The limit of detection of cyanide from the fluorescence spectrum is 80 nM, which is well below the value determined for drinking water by World Health Organization (WHO). The interference effect of cations and anions showed that Pz3 could play an important role in the determination of waste NaCN. In addition, Pz3 successfully carried out the selective detection of cyanide in food samples such as bitter almonds and sprouting potatoes.

Cilt

277

Bağlantı

https://doi.org/10.1016/j.talanta.2024.126241
https://hdl.handle.net/20.500.12450/6028

Koleksiyonlar

  • PubMed İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [458]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [1574]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2182]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@Amasya

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreBölüme GöreYayıncıya GöreKategoriye GöreDile GöreErişim ŞekliBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreBölüme GöreYayıncıya GöreKategoriye GöreDile GöreErişim Şekli

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Yönerge || Rehber || Kütüphane || Amasya Üniversitesi || OAI-PMH ||

Amasya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Amasya, Turkey
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz: openaccess@amasya.edu.tr

Creative Commons License
DSpace@Amasya by Amasya University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Amasya: