• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Amasya
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Amasya
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Food neophobia and its relationship with dietary quality and diversity in Turkish young adults: a cross-sectional study

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2025

Yazar

Icer, Mehmet Arif
Sarikaya, Buse
Celik, Elif
Gezmen-Karadag, Makbule

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Food neophobia, the fear of trying new foods, may reduce dietary variety, posing risks for nutritional deficiencies. This study examined the links between food neophobia, dietary quality, and diversity among Turkish young adults. A cross-sectional study with 949 participants (470 males, 479 females) aged 18-35 years used the Food Neophobia Scale (FNS) and a 24-h dietary recall to assess food intake. Dietary diversity score (DDS), food variety score (FVS), mean adequacy ratio (MAR), and healthy eating index (HEI-2015) were calculated. The mean neophobia score was 37.07 +/- 12.17, with 13.4% high, 67.9% average, and 18.8% low neophobia. The average neophobia group had higher diet quality scores (MAR, DDS, FVS) than the low and high neophobia groups (p < 0.01). Positive relationships with food neophobia were found for niacin, calcium, zinc, plant protein, and cholesterol (p < 0.05). These findings suggest that food neophobia may affect dietary quality variably, with certain micronutrients positively linked to it.

Bağlantı

https://doi.org/10.1080/09603123.2025.2465883
https://hdl.handle.net/20.500.12450/5996

Koleksiyonlar

  • PubMed İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [458]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [1574]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2182]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@Amasya

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreBölüme GöreYayıncıya GöreKategoriye GöreDile GöreErişim ŞekliBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreBölüme GöreYayıncıya GöreKategoriye GöreDile GöreErişim Şekli

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Yönerge || Rehber || Kütüphane || Amasya Üniversitesi || OAI-PMH ||

Amasya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Amasya, Turkey
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz: openaccess@amasya.edu.tr

Creative Commons License
DSpace@Amasya by Amasya University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Amasya: