Spergularia marina (L.) Griseb. (Caryophyllaceae)’ da tuzluluğun prolin ve klorofil pigmentleri üzerine etkisi
Özet
Bu çalışmada, Samsun Bafra Kızılırmak Deltası’nda halofit bir bitki olan Spergularia marina (L.) Griseb. türünde farklı tuz konsantrasyonlarında klorofil a, klorofil b, total klorofil, total karotenoid ve prolin değerlerindeki değişimlerin araştırılması amaçlanmıştır. Bu nedenle Kızılırmak Deltası’nda Spergularia marina türünün yayılış gösterdiği farklı alanlardan toprak örnekleri alınmıştır. Bu örneklerin tuzluluk değerleri EC metre ile dS/m olarak ölçülmüştür. Çalışma alanında 9 farklı tuzluluk değerine sahip lokalite belirlenmiş ve bu alanlardan Spergularia marina örnekleri toplanmıştır. Yaprak örneklerinin klorofil a, klorofil b, total klorofil, total karotenoid ve prolin değerleri spektrometrik olarak tespit edilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda, en düşük tuzluluk değerine sahip lokalitelerden toplanan Sprgularia marina örneklerinde klorofil pigmentleri ve total karotenoid değerleri en yüksek değerde tespit edilmiştir. Tuzluluk değeri arttıkça, klorofil pigmentleri ve karotenoid değerleri azalmaktadır. Tuzluluktan en çok etkilenen klorofil b pigmenti olmuştur. Buna bağlı olarak total klorofil değeri de azalmıştır. Prolin değerlerinin ise, tuzluluk artışına bağlı olarak arttığı tespit edilmiştir.
Cilt
2Sayı
1Koleksiyonlar
- Öksüz Yayınları [1372]