• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Amasya
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Öksüz Yayınları
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Amasya
  • Rektörlüğe Bağlı Birimler
  • Öksüz Yayınları
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

An In vitro Study on Antimicrobial and Antioxidant Activity of Propolis from Rize Province of Turkey

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2016

Yazar

Ertürk, Ömer
Çil, Elif
Yoloğlu, Nihal
Yavuz, Ceren

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

In this study antibacterial, antifungal and antioxidant activities of propolis samples from the Rize province of Turkey in different solvents were investigated. A total of fifteen microorganisms belonging to Gram-positive (Bacillus cereus, Bacillus licheniformis, Bacillus subtilis, Listeria monocytogenes, Micrococcus luteus, Staphylococcus aureus, Streptococcus mutans, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus salivarius), Gram-negative bacteria (Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enteritidis) and a fungi (Candida albicans) were studied using a disc-diffusion and minimal inhibition concentration (MIC) methods. Ethanol extracts of propolis (EEP), acetone extracts of propolis (AEP), ethyl acetate extracts of propolis (EAEP) and methanol extracts of propolis (MEP) showed the highest antimicrobial activity against S. mutans, L. monocytogenes, M. luteus, B. licheniformis and C. albicans. While dimethyl sulfoxide extracts of propolis (DMSOEP) has the weakly activity against some test organism. The most sensitive microorganisms to propolis were E. coli, B. licheniformis, S. mutans, L. monocytogenes and B. cereus in the test microorganisms. Finally, according to the results shown by GC-MS, at least one substance was dissolved in EAEP and also by us, was found to have the highest antioxidant effect in the EAEP and AEP and the highest antimicrobial effect in the AEP
 
Bu çalışmada Türkiye’nin Rize ilinden toplanan propolis örneklerinin farklı solventlerde antibakteriyal antifungal ve antioksidan aktiviteleri araştırılmıştır.Gram pozitif bakteriler (Bacillus cereus, Bacillus licheniformis, Bacillus subtilis, Listeria monocytogenes, Micrococcus luteus, Staphylococcus aureus, Streptococcus mutans, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus salivarius), Gram negatif bakteriler (Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enteritidis) ve bir maya  (Candida albicans) olmak üzere toplamda 15 mikroorganizma disk difüzyon ve minimum inhibisyon konsantrasyonu (MİK) yöntemi  kullanılarak incelenmiştir. Propolisin etanol ekstraktı (EPE), propolisin aseton ekstraktı (APE), propolisin etil asetat ekstraktı (EAPE) ve propolisin metanol ekstraktı (MPE) S. mutans, L. monocytogenesis, M. luteus, B. licheniformis ve C. albicans’a karşı en yüksek antimikrobiyal aktivite göstermiştir. Dimetil sülfoksit Propolis Ekstraktı (DMSOPE) bazı test mikroorganizmalarına karşı zayıf aktivite göstermiştir. Propolise en duyarlı mikroorganizmalar E. coli, B. licheniformis, S. mutans, L. monocytogenes ve B. cereus olmuştur.
 

Cilt

16

Sayı

1

Bağlantı

https://hdl.handle.net/20.500.12450/5283

Koleksiyonlar

  • Öksüz Yayınları [1372]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@Amasya

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreBölüme GöreYayıncıya GöreKategoriye GöreDile GöreErişim ŞekliBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreBölüme GöreYayıncıya GöreKategoriye GöreDile GöreErişim Şekli

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Yönerge || Rehber || Kütüphane || Amasya Üniversitesi || OAI-PMH ||

Amasya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Amasya, Turkey
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz: openaccess@amasya.edu.tr

Creative Commons License
DSpace@Amasya by Amasya University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Amasya: