Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÇelik, Havva
dc.contributor.authorKurt, Songül Keçeci
dc.date.accessioned2025-03-28T07:12:12Z
dc.date.available2025-03-28T07:12:12Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.issn2458-7672
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12450/5094
dc.description.abstractIn the history of humanity, the individual has made many efforts in order to maintain his/her life according to the geographical conditions, opportunities and socio-cultural characteristics of the society in which he/she is located. In general, some of these occupations have been shaped according to human and animal power, manual labor and especially the needs of the society. Over time, the expressions we call occupation or work have turned into the concept of profession. Today, a profession is defined as a job based on knowledge and skills with a planned method, obtained with a certain education, producing useful goods for people, providing services in exchange for material gain. However, in the historical process it is also seen that there is a system in the form of exchange along with the expression of making money, which differs in some ways. Profession is a concept that has existed in the past and present, and will continue to exist in the future. Therefore, it has become mandatory to have information about professions in terms of evaluating societies in a socio-economic context. In the first population censuses conducted in the Ottoman Empire, there is also information about the professions performed. In this study, the professions performed in the region in the middle of the 19th century were tried to determine through the Muslim population book numbered 2198 in the fund of the Ottoman Archive Population Books of the Presidential State Archives belonging to the Hacıköy Kazâ of the Amasya Sanjak of the Sivas Province. This notebook belonging to the year 1845-1846, which constitutes the main source of the study, covers the population records of 4 neighborhoods and 6 villages of Hacıköy. Apart from a few professions that cannot be read, it has been seen that there are 66 different types of professions in these neighborhoods and villages. In the same period, it is seen that there was a significant equality compared to the professions performed by the Muslims in the Ottoman country. Through these professions, information about the economic and social situation of Hacıköy can also be obtained.
dc.description.abstractİnsanlık tarihi içerisinde birey yaşamını idame ettirmek için bulunduğu bölgenin coğrafi şartlarına, imkânlarına, toplumun sosyo kültürel özelliklerine göre birçok uğraş edinmiştir. Genel olarak bu uğraşlardan bazıları insan ve hayvan gücüne, el emeğine ve özellikle toplumun ihtiyaçlara göre şekillenmiştir. Zaman içerisinde uğraş veya iş dediğimiz ifadeler meslek kavramına dönüşmüştür. Günümüzde meslek; planlı bir yöntem ile bilgi ve becerilere dayalı, belli bir eğitimle elde edilen, insanlara faydalı mal üretmek, hizmet vermek ve maddi kazanç karşılığında yapılan iş olarak tanımlanmıştır. Ancak tarihi süreçte bazı yönlerden farklılık gösterdiği para kazanmak ifadesi ile birlikte değiş tokuş şeklinde bir sistemin olduğu da görülmektedir. Meslek geçmişte ve günümüzde var olan, gelecekte de var olmaya devam edecek bir kavramdır. Dolayısıyla toplumları sosyo ekonomik bağlamda değerlendirmek açısından meslekler hakkında bilgi sahibi olmak zorunlu hale gelmiştir. Osmanlı Devleti’nde yapılan ilk nüfus sayımlarında o dönemde icra edilen meslekler hakkında da bilgiler yer almaktadır. Bu çalışmada Sivas Vilayetinin Amasya Sancağına bağlı Hacıköy Kazâsına ait Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Osmanlı Arşivi Nüfus Defterleri fonunda 2198 numaralı müslim nüfus defteri üzerinden 19. yüzyılın ortalarında bölgede icra edilen meslekler tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın temel kaynağını oluşturan 1845-1846 yılına ait bu defter Hacıköy’ün 4 mahalle ve 6 köyünün nüfus kayıtlarını kapsamaktadır. Okunamayan birkaç meslek haricinde bu mahalle ve köylerde birbirinden farklı 66 meslek çeşidinin olduğu görülmüştür. Aynı dönemde Osmanlı ülkesindeki Müslümanların icra ettiği mesleklere oranla önemli ölçüde çeşitlilik arz ettiği görülmektedir. Bu meslekler vasıtasıyla Hacıköy’ün ekonomik ve sosyal durumu ile ilgili de bilgiler edinilebilmektedir.
dc.language.isoturen_US
dc.publisherCelal ÖNEY
dc.relation.ispartofTarih ve Gelecek Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectHacıköyen_US
dc.subjectPopulation Registeren_US
dc.subjectMuslimen_US
dc.subjectProfessionen_US
dc.titleProfessions of Muslim Men in the Hacıkoy District According to the Population Register dated 1845-1846en_US
dc.title.alternative1845-1846 Tarihli Nüfus Defterine Göre Hacıköy Kazâsındaki Müslüman Erkeklerin Mesleklerien_US
dc.typearticleen_US
dc.departmentAmasya Üniversitesien_US
dc.identifier.volume8en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage823en_US
dc.identifier.endpage845en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.doi10.21551/jhf.1170117
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.21551/jhf.1170117
dc.department-tempAmasya Üniversitesi, 0000-0002-4874-053X, Türkiye -- AMASYA ÜNİVERSİTESİ, FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ, 0000-0003-4983-9897, Türkiyeen_US
dc.snmzKA_DergiPark_20250327


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster