Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGökalp, Mücahide Gökçen
dc.contributor.authorErciyas, Şeyma Kilci
dc.contributor.authorDemir, Fatih
dc.date.accessioned2025-03-28T07:11:45Z
dc.date.available2025-03-28T07:11:45Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.issn2636-8439
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12450/4896
dc.description.abstractObjective: This study was conducted in order to determine the professional perceptions of first-year nursing students. Methods: Qualitative in determining occupational perceptions; phenomenological method was used. The sample of the study consisted of 15 freshman nursing students who agreed to participate in the study in the spring semester of the 2022-2023. Data collection, “Student Introduction Form” and “Semi-Structured Interview Form” were used to determine the perception of profession; content analysis by researchers, and trends on the subject were determined. Results: The mean age of the student 18.8% and 66% of them were women. The majority of the students live family consisting of mother, father and child (80%) and in the Black Sea region (33.3%). By analyzing the data, four main themes were obtained; personal profession perception, social profession perception, the future of the nursing profession, the development of the profession. It was determined that the students mostly chose the nursing profession "with the desire to help people". Conclusion: The findings of nursing students mostly care for people, there are many job opportunities, and the future of the profession will be affected by technological developments. In addition, they advocated that there should be laws and laws for developments in the field of nursing, new studies should be carried out, and digital nursing practices should be disseminated by branching in the profession. These results show that there are positive perceptions towards the nursing profession and the results are very important for the development of the nursing profession.
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışma, hemşirelik birinci sınıf öğrencilerinin mesleki algılarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Çalışmada nitel; fenomenolojik yöntem kullanılmıştır. Örneklemi 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminde birinci sınıfta öğrenim gören 15 hemşirelik öğrencisi oluşturmuştur. Veriler, “Öğrenci Tanıtım Formu” ve meslek algısını belirlemek için "Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu" ile toplanmış, araştırmacılar tarafından betimsel analiz ve içerik analizi yöntemiyle konu ile ilgili temalar belirlenmiştir. Bulgular: Öğrencilerin yaş ortalaması 18,8 olup, %66,7’si kadındır. Öğrencilerin çoğunluğu çekirdek ailede (%80) ve Karadeniz bölgesinde (%33,3) yaşamaktadır. Verilerin analiz edilmesiyle 4 ana tema elde edilmiştir. Araştırmanın sonucunda ortaya çıkan ana temalar; kişisel meslek algısı, toplumsal meslek algısı, hemşirelik mesleğinin geleceği, mesleğin gelişimi şeklinde olmuştur. Öğrencilerin en çok “insanlara yardım etme isteği nedeniyle” hemşirelik mesleğini seçtiği belirlenmiştir. Sonuç: Öğrenciler hemşireliği çoğunlukla iş imkânı çok olan ve insanlara bakım sağlayan bir meslek olarak tanımlamış, teknolojik gelişmeler ile mesleğin geleceğinin etkileneceğini belirtmiştir. Öğrenciler ayrıca hemşirelik alanındaki gelişmeler için yasa ve kanunların olmasını, yeni çalışmaların yapılmasını ve meslekte branşlaşma ile dijital hemşirelik uygulamalarının yaygınlaştırılması gerektiğini savunmuşlardır. Bu sonuçlar hemşirelik mesleğine yönelik olumlu algıların oluştuğunu göstermektedir ve sonuçlar hemşirelik mesleğinin gelişimi için oldukça önemlidir.
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAydin Adnan Menderes University
dc.relation.ispartofHemşirelik Bilimi Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectNursingen_US
dc.subjectNursing studentsen_US
dc.subjectPerception of professionen_US
dc.subjectProfessionen_US
dc.titleProfessional Perceptions of First-Year Nursing Students: A Qualitative Studyen_US
dc.title.alternativeHemşirelik Bölümü Birinci Sınıf Öğrencilerinin Mesleki Algıları: Nitel Bir Çalışmaen_US
dc.typearticleen_US
dc.departmentAmasya Üniversitesien_US
dc.identifier.volume7en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage260en_US
dc.identifier.endpage271en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.doi10.54189/hbd.1328514
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.54189/hbd.1328514
dc.department-tempAMASYA ÜNİVERSİTESİ, 0000-0002-3790-7875, Türkiye -- AMASYA ÜNİVERSİTESİ, 0000-0002-6282-8933, Türkiye -- AMASYA ÜNİVERSİTESİ, 0009-0007-8347-1658, Türkiyeen_US
dc.snmzKA_DergiPark_20250327


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster