Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDip, Derya
dc.contributor.authorErgül, Engin Ufuk
dc.date.accessioned2025-03-28T07:08:31Z
dc.date.available2025-03-28T07:08:31Z
dc.date.issued2025
dc.identifier.issn2687-3729
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12450/4775
dc.description.abstractThe share of renewable energy sources is increasing rapidly at the point of meeting the increasing energy demand in the world. Awareness of the use of clean electricity generation systems has increased due to the negative effects of fossil fuels on the environment, their decrease and depletion in future, etc. Türkiye is in a very good position in terms of solar energy potential compared to many countries. Increasing awareness on this issue and the fact that renewable energy investments are within the scope of government supports provided an advantage for investments made in this field. Photovoltaic (FV) systems are used for electricity generation from solar energy, which is one of the renewable energy sources. Simulation programs are frequently used to reach the outputs of photovoltaic systems. Thanks to this programs, feasibility reports of the facilities can be obtained, and the result can be reached with different system designs. In this study, the production data of a solar power plant in Amasya was compared with the data obtained in PVSOL, PVSYST, PVGIS and PVWATTS simulation programs. The closest result to the actual production value was obtained with the PVSOL, the farthest result was obtained with the PVSYST. Photovoltaic simulation programs are thought to be the infrastructure for future studies with decreasing error rates over time.
dc.description.abstractDünyada her geçen gün artan enerji talebinin karşılanması noktasında yenilenebilir enerji kaynaklarının payı hızla artmaktadır. Fosil yakıtların çevreye olumsuz etkileri, yakın gelecekte azalacak ve tükenecek olması vb. nedenlerden dolayı temiz elektrik üretim sistemlerinin kullanımına yönelik farkındalık artmıştır. Türkiye birçok ülkeye göre güneş enerjisi potansiyeli bakımından oldukça iyi konumdadır. Bu konuda artan bilinç ve yenilenebilir enerji yatırımlarının devlet destekleri kapsamında olması bu alanda yapılan yatırımlar için avantaj sağlamıştır. Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisinden elektrik üretimi için fotovoltaik (FV) sistemler kullanılmaktadır. FV sistemlerin çıktılarına yaklaşık olarak erişebilme noktasında benzetim programları sıklıkla kullanılmaktadır. Her geçen gün gelişen bu programlar sayesinde tesislere ait fizibilite raporları alınabilmekte ve farklı sistem tasarımlarıyla birlikte nihai sonuca varılabilmektedir. Bu çalışmada, Amasya İl’inde yer alan bir güneş enerjisi santrali üretim verileri ile PVSOL, PVSYST, PVGIS ve PVWATTS benzetim programlarında elde edilen veriler karşılaştırılmıştır. Gerçek üretim değerine en yakın sonuç PVSOL programı ile en uzak sonuç ise PVSYST programı ile elde edilmiştir. Fotovoltaik benzetim programlarının, zamanla azalan hata oranlarıyla birlikte gelecekteki çalışmalar için altyapı olacağı düşünülmektedir.
dc.language.isoturen_US
dc.publisherOsmaniye Korkut Ata Üniversitesi
dc.relation.ispartofOsmaniye Korkut Ata University Journal of the Institute of Science and Technologyen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectrenewable energyen_US
dc.subjectsolar energyen_US
dc.subjectpvsolen_US
dc.subjectpvsysten_US
dc.subjectpvgisen_US
dc.subjectpvwattsen_US
dc.titleComparison of Real Solar Power Plant Production Data and The Data Obtained from Simulation Programsen_US
dc.title.alternativeGüneş Enerji Santrali Gerçek Üretim Verileri ile Benzetim Programlarından Elde Edilen Verilerin Karşılaştırılmasıen_US
dc.typearticleen_US
dc.departmentAmasya Üniversitesien_US
dc.identifier.volume8en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage414en_US
dc.identifier.endpage431en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.doi10.47495/okufbed.1495063
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.47495/okufbed.1495063
dc.department-temp0009-0002-0071-4436, Türkiye -- AMASYA ÜNİVERSİTESİ, Türkiyeen_US
dc.snmzKA_DergiPark_20250327


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster