• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Amasya
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Amasya
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

ENTERAL BESLENME ÜRÜNLERİNDE KONTAMİNASYON DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ: YOĞUN BAKIM ÖRNEĞİ

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2024

Yazar

Yurttaş, Merve
Ilıman, Alev Yıldız
Ergul, Dursun Firat

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Son yıllarda sağlık bakım sisteminde hasta güvenliği öncelikli konulardan biridir. Yoğun bakım ünitelerinde sıklıkla uygulanan enteral beslenme, hasta güvenliği ile ilgili çeşitli riskleri de beraberinde getirmektedir. Enteral solüsyonun patojen mikroorganizmalar ile kontamine olması bu risklerden biridir. Bu çalışmada enteral solüsyonlardan alınan örneklerde toplam aerobik bakteri (TAMB), koliform, Staphylococcus aureus (S.aureus) ve Escherichia coli (E.coli) mikroorganizmalarının varlığı incelenmiştir. Araştırma deneysel tasarımlı olarak planlanmıştır. Yirmi dört saat infüzyon süresini tamamlamış enteral beslenme setlerinden alınan örnekler toplam aerobik mezofilik bakteri, Staphylococcus aureus, koliform ve Escherichia coli bakımından analiz edilmiştir. Bu çalışmada aerobik bakteri sayısının 4 örnekte (%40) 10³ kob/mL’yi aştığı (>10³), 1 örneğin ise kabul edilebilir seviyede (9x10² kob/mL) olduğu belirlenmiştir. Baird Parker agarda (BPA) siyah görünümlü kolonilere katalaz ve koagülaz testi uygulanmış ve test sonuçları negatif olarak değerlendirilmiştir. Bu nedenle 5 örnekte (%50) koagülaz negatif Staphylococcus sp. belirlenmiştir. Mikrobiyolojik analiz sonuçlarına göre örneklerin hiçbirinde koliform ve E.coli bakterisi (<10 kob/mL) tespit edilememiştir. Araştırma sonucunda incelenen enteral beslenme ürünlerinin bazı mikrobiyolojik türlerde kontaminasyon düzeylerinin kabul edilen besin güvenliği sınırlarını aştığı belirlenmiştir. Bu kontaminasyon kaynaklarının belirlenmesi ve önlenmesine yönelik çalışmaların yapılması ile enteral solüsyonlarda mikrobiyolojik kalitenin gelişmesi sağlanabilir.

Cilt

13

Sayı

1

Bağlantı

https://doi.org/10.37989/gumussagbil.1320458
https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/1230056
https://hdl.handle.net/20.500.12450/4110

Koleksiyonlar

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [1323]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@Amasya

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreBölüme GöreYayıncıya GöreKategoriye GöreDile GöreErişim ŞekliBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreBölüme GöreYayıncıya GöreKategoriye GöreDile GöreErişim Şekli

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Yönerge || Rehber || Kütüphane || Amasya Üniversitesi || OAI-PMH ||

Amasya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Amasya, Turkey
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz: openaccess@amasya.edu.tr

Creative Commons License
DSpace@Amasya by Amasya University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Amasya: