Yumurtacı tavuklarda gümüş nanopartikülleri ve aktif kömürün performans, yumurta kalitesi, yumurta antioksidan kapasitesi ve bazı kan parametreleri üzerine etkileri
Özet
Yapılan çalışmada, yumurtacı tavuk karma yemlerine ilave edilen gümüş nanopartikülleri ve aktif kömürün performans, yumurta kalite özellikleri, yumurta sarısı antioksidan kapasitesi ve bazı serum parametreleri üzerine etkileri araştırılmışıtır. Bu amaçla, her bir grupta 24'er adet tavuk (Brown Nick, 30 haftalık, N =24) olmak üzere toplam 72 hayvanla 3 grup oluşturulmuştur. Gruplardan birisi kontrol (K) olup sadece bazal yemle beslenmiştir. Diğer ikisi ise deneme grupları (Nano-Ag, Nano Ag + AK) olmuştur. Deneme grupları, bazal yeme sırasıyla 20 mg/kg gümüş nanopartikülleri ve 20 mg/kg gümüş nanopartikülleri ile 200 mg/kg aktif kömürün kombinasyon ilavesiyle beslenmiştir. Deneme bir haftası alıştırma periyodu olmak üzere toplam 9 hafta sürmüştür. Deneme boyunca tavuklara yem ve su ad-libitum olarak verilmiş ve günlük 16 saat fotoperiyot uygulanmıştır. Çalışmada, performans (canlı ağırlık kazancı, yumurta ağırlığı, yumurta verimi, yumurta kütlesi, günlük yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı); yumurta kalite parametreleri (yumurta ağırlığı, şekil indeksi, Haugh birimi, ak indeksi, sarı indeksi, kabuk kalınlığı, kabuk ağırlığı ve yumurta sarısı L, a, b değerleri); yumurta antioksidan özellikleri (yumurta sarısı TBARS değeri ve DPPH radikal giderim aktivitesi) ile bazı serum biyokimya parametreleri (toplam kolesterol, toplam protein, AST, ALP ve ALT) değerlendirilmiştir. Performans parametreleri ve yumurta sarısı TBARS değeri yönünden gruplar arasında anlamlı bir fark olmamıştır (p>0.05). Yumurta kalite özelliklerinden ise sadece yumurta sarısı L (p<0.001) ve a (p<0.001) değerleri karma yemdeki Nano-Ag ve AK'den etkilenmiştir. En yüksek yumurta sarısı L ve a değerleri Nano-Ag grubunda olmuştur. Yumurta sarısında DPPH radikal giderim aktivite değeri bakımından da gruplar arasında önemli bir farklılık olmuştur (p<0.001). En yüksek yumurta sarısı DPPH değeri Nano Ag + AK grubunda belirlenmiştir. Serum biyokimya parametrelerinden sadece ALP (p<0.05) ve AST (p<0.001) değerleri karma yemdeki katkı maddelerinden etkilenmiştir. En yüksek serum ALP ve AST düzeylerinin Nano-Ag grubunda olduğu tespit edilmiştir. K ve Nano-Ag + AK gruplarında ise ALP ve AST değerleri daha düşük olmuştur. Sonuç olarak, Nano-Ag'nin toksik etkisi sebebiyle ALP ve AST değerlerini yükseltmesine rağmen Nano-Ag ile AK kombinasyonunun bu değerleri azaltması umut vaad edici görülmektedir. Yapılacak sonraki çalışmalarda gümüş nanopartikülleri ve aktif kömür kombinasyonunun farklı dozlarının yumurtacı tavuklarda verim ve ürün kalitesi ile sitotoksisite üzerine erkilerinin değerlendirilmesinin önemli olacağı düşünülmektedir. This study investigated the effects of silver nanoparticles and activated charcoal added to laying hen diets on performance, egg quality characteristics, yolk antioxidant capacity, and some serum parameters. For this purpose, 3 groups were formed with 72 animals and 24 hens (Brown Nick, 30 weeks old, N = 24) in each group. Control (C) and was fed only basal feed. The other two were experimental groups (Nano-Ag, Nano Ag + AC). The experimental groups were fed with 20 mg/kg silver nanoparticles and a combination of 20 mg/kg silver nanoparticles and 200 mg/kg activated charcoal, respectively. The experiment lasted for 9 weeks, one week of which was the acclimatization period. During the experiment, feed and water were given ad-libitum to the hens, and a photoperiod of 16 hours per day was applied. In the study, performance (body weight gain, egg weight, egg production, egg mass, daily feed intake, and feed conversion ratio), egg quality parameters (egg weight, shape index, Haugh unit, albumen index, yolk index, eggshell thickness, eggshell weight, and yolk L, a, b values), egg antioxidant properties (yolk TBARS value and DPPH radical scavenging activity) and some serum biochemistry parameters (total cholesterol, total protein, AST, ALP, and ALT) were evaluated. There was no significant difference between the groups regarding performance parameters and yolk TBARS value (p>0.05). Among the egg quality traits, only yolk L (p<0.001) and a (p<0.001) values were affected by Nano-Ag and AK in the diet. The highest yolk L and values were in the Nano-Ag group. There was a significant difference between the groups regarding yolk DPPH radical scavenging activity value (p<0.001). The highest egg yolk DPPH value was determined in the Nano Ag + AK group. Among the serum biochemistry parameters, only ALP (p<0.05) and AST (p<0.001) values were affected by the additives in the diet. The highest serum ALP and AST levels were found in the Nano-Ag group. ALP and AST values were lower in the K and Nano-Ag + AK groups. In conclusion, although Nano-Ag increased ALP and AST values due to its toxic effect, the combination of Nano-Ag and AK decreased these values, which seems promising. In future studies, evaluating the effects of different doses of silver nanoparticles and activated charcoal combinations on performance, product quality, and cytotoxicity in laying hens is important.
Bağlantı
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=cr4SkWLaRMhkDRBjqthpsYpxOREUfsAuojUEcAY_Xk8Ot8bUq2H9U29ssN00Shdchttps://hdl.handle.net/20.500.12450/3776
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [397]