Ankastre fırınlarda fan koruma sacının performans ve güvenliğe etkisinin incelenmesi
Özet
Bu çalışma, artan enerji maliyetleri ve çevre kirliliği problemlerine çözüm olarak ev tipi ankastre fırınlarda enerji verimliliği ve pişirme performansının arttırılmasını amaçlamaktadır. Geleneksel fırınların boyutu ve pişirme süresinden dolayı enerji tüketimi, ankastre fırınlardan daha yüksek olduğundan tüketiciler özellikle gelişen teknolojiyle sağlanan enerji verimliliğinden ve sağlanan zaman tasarrufundan dolayı ankastre fırınları tercih etmektedir. Ankastre fırınlar, günümüzde çoklu pişirme özellikleriyle aynı anda birden fazla pişirme yaparak daha az enerji tüketimine olanak sağlamaktadırlar. Ankastre fırınların pişirme performanslarına etki eden faktörler arasında, rezistans gücü, fan devir hızı, fan kanatçık tasarım yapısı ve TSE tarafından belirlenen 60335-1 ve 60335-2-6 güvenlik standartları yer almaktadır. Bu çalışmada, fırın içi hava dağılımı, tepsiler üstündeki sıcaklık eğrileri ve fan koruma sacının tasarımının çoklu pişirme performansına etkisi 3 boyutlu analiz programı ile numerik olarak incelenmiştir. Yapılan sayısal çalışmalar ile tasarımın yapısal iyileştirilmesi gerçekleştirilmiş olup akabinde deneysel çalışmalara geçilmiştir. Deneysel çalışmaların olumlu yöndeki etkisi sayısal olarak ortaya koyulmuştur. Ön deneysel çalışmalar; ring ısıtıcının çalıştığı durumda fırın içi sıcaklık dağılımının belirlenmesi, pişirme deneyleri ve sayısal modelde kullanılmak amacıyla sınır koşullarının belirlenmesi deneylerini kapsamaktadır. Bu kapsamda yapılan nümerik analizlerde fanın dönüş yönü ve havalandırma deliklerinin analize olan etkisi incelenmiştir. Sonuç itibari ile tasarlanan 2 farklı tasarıma sahip olan fan koruma saclarının fırın tepsileri üzerinde alınan sıcaklık değerleri irdelendiğinde ankastre fırının performansının %3 ile %5 oranında arttığı tespit edilmiştir. Deneysel olarak yapılan enerji verimliliği testlerinde A sınıfı olan enerji değeri %6,6 artarak nümerik analiz verilere yakın bir sonuç çıkarak A+ değeri sınıfına ulaştığı görülmüştür. TSE 60350-1 performans standardına uygun olarak yapılan pişirme testlerinde belirlenen fan koruma sacının standart gereksinimleri üzerinde olan 92 puan aldığı görülmüştür. This study aims to improve the energy efficiency and cooking performance of home built-in ovens as a solution to the problems of increasing energy costs and environmental pollution. Since the energy consumption of conventional ovens is higher than that of built-in ovens due to their size and cooking time, consumers prefer built-in ovens, especially due to the energy efficiency and time savings provided by the developing technology. Today, built-in ovens allow less energy consumption by cooking more than one at the same time with their multiple cooking features. Factors affecting the cooking performance of built-in ovens include resistance power, fan speed, fan blade design structure and safety standards 60335-1 and 60335-2-6 set by TSE. In this study, the effects of the air distribution inside the oven, temperature curves on the trays and the design of the fan guard on the multiple cooking performance were numerically investigated with a 3D analysis program. Structural improvement of the design was realized with the numerical studies and then experimental studies were carried out. The positive effect of the experimental studies has been numerically demonstrated. Preliminary experimental studies include determination of the temperature distribution inside the oven when the ring heater is operating, baking experiments and determination of boundary conditions to be used in the numerical model. In the numerical analysis, the effect of fan rotation direction and ventilation holes on the analysis were examined. As a result, it was determined that the performance of the built-in oven increased by 3% to 5% when the temperature values taken on the oven trays of the fan protection sheets with 2 different designs were analyzed. In the experimental energy efficiency tests, it was seen that the energy value, which was class A, increased by 6.6% and reached the A + value class with a result close to the numerical analysis data. In the cooking tests carried out in accordance with TSE 60350-1 performance standard, it was observed that the fan protection sheet received 92 points, which is above the standard requirements.
Bağlantı
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=j_Fjwp4JS4mk97Puqti8rv3uhfZtPAaO68ypdb6QMHxmgbtAMxCnSSC_EfigSZ0Rhttps://hdl.handle.net/20.500.12450/3561
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [397]