Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÇelikoğlu, Umut
dc.contributor.authorİdil, Önder
dc.contributor.authorKandemir, Sevket
dc.contributor.authorKandemir, Nezahat
dc.contributor.authorÇelikoğlu, Emine
dc.date.accessioned2024-03-12T19:38:47Z
dc.date.available2024-03-12T19:38:47Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.issn2619-8991
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.34248/bsengineering.1084135
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1116678
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12450/3302
dc.description.abstractBu makalede, Heliotropium suaveolens ve Heliotropium myosotoides’in farklı organlarından elde edilen ekstraktların antioksidan, antimikrobiyal aktiviteleri ve DNA hasarı üzerine etkileri değerlendirildi. H. suaveolens’in vejetatif ve generatif gelişme periyotlarındaki farklı organlarına, H. myosotoides’in generatif ve vejetatif gelişme periyodundaki topraküstü ve toprakaltı organlarına hekzan, etanol ve etil asetat uygulanmıştır. Daha sonra bitki ekstrakları DMSO içerisinde çözülerek antioksidan, antimikrobiyal ve plazmit DNA çalışmalarında kullanılmıştır. H. suaveolens’in vejetatif gelişme periyodunda yaprak, generatif gelişme periyodunda ise yaprak ve çiçek etanol ekstraktlarında yüksek antioksidan aktivite görülmüştür. Ancak H. suaveolens’in vejetatif gelişme periyodunda gövde, generatif gelişme periyodunda kök ve gövde etanol ekstraklarının zayıf antioksidan aktivite gösterdiği tespit edilmiştir. H. suaveolens’in hekzan ekstraktlarında ise antioksidan aktivite vejetatif ve generatif gelişme periyotlarındaki bütün organlarında bulunmuştur. H. myosotoides'in generatif büyüme periyodundaki topraküstü ve toprakaltı organlarının etanol ve hekzan ekstraktlarının zayıf antioksidan aktiviteye sahip olduğu görülmüştür. Ancak bu iki türün etanol, hekzan ve etil asetat ekstraktlarının antimikrobiyal aktivite ve DNA hasarı göstermediği belirlenmiştir. H. suaveolens’in antioksidan aktivite gösteren organlarının parfümeri ve kozmetik sanayisinde değişik preparatların hazırlanmasında ve içerdiği glikozitlerden dolayı bal üreticileri tarafından kullanılabileceği önerilmiştir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofBlack Sea Journal of Engineering and Scienceen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleHeliotropium myosotoides ve Heliotropium suaveolens (Boraginaceae)’in Farklı Organlarından Elde Edilen Ekstrakların Antioksidan ve Antimikrobiyal Aktivitelerien_US
dc.typearticleen_US
dc.departmentAmasya Üniversitesien_US
dc.identifier.volume5en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage98en_US
dc.identifier.endpage108en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid1116678en_US
dc.identifier.doi10.34248/bsengineering.1084135
dc.department-tempAmasya Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü, Amasya, Türkiye Amasya Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Temel Eğitim Bölümü, Amasya, Türkiye Amasya Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Matematik ve Fen Eğitimi Bölümü, Amasya, Türkiye Amasya Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Matematik ve Fen Eğitimi Bölümü, Amasya, Türkiye Amasya Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Amasya, Türkiyeen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster