dc.contributor.author | Sezer, Duygu Başkaya | |
dc.date.accessioned | 2024-03-12T19:38:41Z | |
dc.date.available | 2024-03-12T19:38:41Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.issn | 2602-2834 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.3153/FH23022 | |
dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1189037 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12450/3260 | |
dc.description.abstract | Fenolikler, oluşturduğu antioksidan kapasite sayesinde başta kanser olmak üzere, kardiyovasküler hastalıklar, hi- pertansiyon ve diyabet gibi birçok hastalığa karşı koruyucu etki göstermektedir. Böğürtlen yüksek fenolik madde içeriği sayesinde fonksiyonel gıda olarak anılmaktadır. Bu çalışmada, işlem görmemiş ve hidrostatik basınç uygu- lanmış (300 MPa veya 600 MPa) böğürtlen püresinden su, etanol, metanol ve bu çözücülerin asetik asit (%1) ya da hidroklorik asit (%1) eklenmiş formları kullanılarak ekstraktlar elde edilmiştir. Ardından 0.gün ve 7.gün fenolik madde içeriği, antioksidan kapasite ve renk değerleri belirlenmiştir. En yüksek fenolik madde içeriği ve antioksidan kapasite hidroklorik asit eklenmiş alkol ekstraksiyonu ile en düşük değerler ise su ekstraksiyonu ile elde edilmiştir. Hidroklorik asitin asetik asitten daha fazla fenolik madde ekstrakte ettiği ve antioksidan kapasiteyi artırdığı belir- lenmiştir. Fenolik madde miktarı yüksek örneklerde L* değerlerinin daha düşük a* ve b* değerlerinin ise daha yüksek olduğu bulunmuştur. İşlem görmemiş örnekler ile karşılaştırıldığında basıncın fenolik madde içeriği ve an- tioksidan kapasiteyi artırdığı belirlenmiştir (p<0.05). 600 MPa’nın etkisi asitlendirilmiş çözücü ortamında daha be- lirgindir. Fenolik madde içerikleri ile antioksidan ve renk değerleri arasında korelasyon tespit edilmiştir. Sonuç olarak, böğürtlen meyvesinin fonksiyonel özelliklerini arttırmak için hidroklorik asit eklenmiş etanol ortamında ekstraksiyon önerilmiştir. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.relation.ispartof | Food and Health | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.title | Farklı basınç büyüklükleri ve çözücülerin böğürtlen (Rubus plicatus L.) ekstraktlarının fonksiyonel özelliklerine ve renk stabilitesine etkisi | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.department | Amasya Üniversitesi | en_US |
dc.identifier.volume | 9 | en_US |
dc.identifier.issue | 3 | en_US |
dc.identifier.startpage | 242 | en_US |
dc.identifier.endpage | 253 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.identifier.trdizinid | 1189037 | en_US |
dc.identifier.doi | 10.3153/FH23022 | |
dc.department-temp | Amasya Üniversitesi, Amasya Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Merkez, Amasya, Türkiye | en_US |