Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSezer, Duygu Başkaya
dc.date.accessioned2024-03-12T19:38:41Z
dc.date.available2024-03-12T19:38:41Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.issn2602-2834
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.3153/FH23022
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1189037
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12450/3260
dc.description.abstractFenolikler, oluşturduğu antioksidan kapasite sayesinde başta kanser olmak üzere, kardiyovasküler hastalıklar, hi- pertansiyon ve diyabet gibi birçok hastalığa karşı koruyucu etki göstermektedir. Böğürtlen yüksek fenolik madde içeriği sayesinde fonksiyonel gıda olarak anılmaktadır. Bu çalışmada, işlem görmemiş ve hidrostatik basınç uygu- lanmış (300 MPa veya 600 MPa) böğürtlen püresinden su, etanol, metanol ve bu çözücülerin asetik asit (%1) ya da hidroklorik asit (%1) eklenmiş formları kullanılarak ekstraktlar elde edilmiştir. Ardından 0.gün ve 7.gün fenolik madde içeriği, antioksidan kapasite ve renk değerleri belirlenmiştir. En yüksek fenolik madde içeriği ve antioksidan kapasite hidroklorik asit eklenmiş alkol ekstraksiyonu ile en düşük değerler ise su ekstraksiyonu ile elde edilmiştir. Hidroklorik asitin asetik asitten daha fazla fenolik madde ekstrakte ettiği ve antioksidan kapasiteyi artırdığı belir- lenmiştir. Fenolik madde miktarı yüksek örneklerde L* değerlerinin daha düşük a* ve b* değerlerinin ise daha yüksek olduğu bulunmuştur. İşlem görmemiş örnekler ile karşılaştırıldığında basıncın fenolik madde içeriği ve an- tioksidan kapasiteyi artırdığı belirlenmiştir (p<0.05). 600 MPa’nın etkisi asitlendirilmiş çözücü ortamında daha be- lirgindir. Fenolik madde içerikleri ile antioksidan ve renk değerleri arasında korelasyon tespit edilmiştir. Sonuç olarak, böğürtlen meyvesinin fonksiyonel özelliklerini arttırmak için hidroklorik asit eklenmiş etanol ortamında ekstraksiyon önerilmiştir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofFood and Healthen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleFarklı basınç büyüklükleri ve çözücülerin böğürtlen (Rubus plicatus L.) ekstraktlarının fonksiyonel özelliklerine ve renk stabilitesine etkisien_US
dc.typearticleen_US
dc.departmentAmasya Üniversitesien_US
dc.identifier.volume9en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage242en_US
dc.identifier.endpage253en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid1189037en_US
dc.identifier.doi10.3153/FH23022
dc.department-tempAmasya Üniversitesi, Amasya Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Merkez, Amasya, Türkiyeen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster