dc.contributor.author | Şahin, Tuğçe | |
dc.contributor.author | Gülen, Şebnem | |
dc.date.accessioned | 2024-03-12T19:38:33Z | |
dc.date.available | 2024-03-12T19:38:33Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.issn | 2587-0335 | |
dc.identifier.issn | 2587-0572 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.25048/tudod.1005455 | |
dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1119151 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12450/3199 | |
dc.description.abstract | Obezite vücut yağ dengesinin bozulması ile karakterize olan küresel bir sağlık sorunudur. Bu sorunla mücadelede yeni bakış açıları kazanabilmek için obezite gelişimi ve ilerlemesi ile ilgili biyokimyasal, fizyolojik vb. süreçleri anlamaya yönelik çeşitli araştırmalar yapılmaktadır. Tokluk hormonu olarak adlandırılan leptin, iştah metabolizmasından bağışıklık sistemine birçok yaşamsal faaliyette görevli olmakla beraber enerji homeostazında da etkilidir. Vücut ağırlığının düzenlenmesinde büyük rol oynayan leptin hormonunun sinyalizasyonundaki ya da bileşenlerindeki genetik bozukluklar leptin direncine dolayısıyla da obeziteye neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra bağırsak mikrobiyotasının da obezite, insülin direnci, gibi pek çok metabolik bozukluğunda patogenezinde olası katkıları araştırılmaktadır. Bağırsak mikrobiyotası; besin sindirimi ve emilimi, çeşitli iştah hormonları veya peptitlerinin salgılanmasının düzenlenmesi gibi birçok metabolik olaydan sorumludur ve mikrobiyotadaki bozukluklar da obezite için risk faktörüdür. Ayrıca bağırsak mikrobiyotasının leptin ile bağlantılı olduğu bunun da obezite üzerinde etkili olabileceği yapılan çalışmalarla desteklenmektedir. Bu derleme obezitenin etiyolojisinde mikrobiyota ve leptin hormonunun rolüne dikkat çekebilmek amacıyla araştırılan güncel bilgiler doğrultusunda hazırlanmıştır. Araştırma hakemli dergilerde yayınlanan ve PubMed, Web of Science ve Google Scholar’da taranan yayınlardan derlenmiştir. Bu amaçla leptin, bağırsak mikrobiyotası, obezite, leptin direnci anahtar kelimeleri birlikte kullanılmış ve bu çalışmada araştırma makalelerine yer verilmiştir. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.relation.ispartof | Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.title | Leptin, Mikrobiyota ve Obezite İlişkisi | en_US |
dc.type | reviewArticle | en_US |
dc.department | Amasya Üniversitesi | en_US |
dc.identifier.volume | 6 | en_US |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.identifier.startpage | 77 | en_US |
dc.identifier.endpage | 84 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.identifier.trdizinid | 1119151 | en_US |
dc.identifier.doi | 10.25048/tudod.1005455 | |
dc.department-temp | Amasya Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Moleküler Tıp Anabilim Dalı, Amasya, Türkiye Amasya Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Temel Tıp Bilimleri Bölümü, Fizyoloji Anabilim Dalı, Amasya, Türkiye | en_US |