Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTemiz, Hasan
dc.contributor.authorSeyrekoğlu, Fadime
dc.date.accessioned2024-03-12T19:38:32Z
dc.date.available2024-03-12T19:38:32Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.issn2148-127X
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.24925/turjaf.v9i11.2013-2021.4699
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/511619
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12450/3194
dc.description.abstractİçerdiği biyoaktif bileşenler sayesinde geleneksel tıpta yaygın olarak kullanılan Hypericum perforatum L. (HP), etanol-su ile ekstrakte edilmiştir (3:7). Ekstrakt, yapısındaki fenolik bileşikleri korumak için püskürtmeli kurutucuda maltodekstrin ve gam arabik ile enkapsüle edilmiştir. Geleneksel içeceğimiz olan ayran’a (içilebilir yoğurt) farklı miktarlarda mikrokapsüller eklenmiştir. Elde edilen mikrokapsüller, HP ekstraktı ve ayranların toplam fenolik bileşen miktarı ve DPPH radikal süpürme aktivitesi tayinleri yapılmıştır. Mikrokapsülde toplam fenolik madde miktarı ekstrakta göre daha üstün bir etki sağlamıştır. %2, %3, %4, %5 ve %6 H. perforatum mikrokapsülü eklenen ayran örneklerinde; eklenen oran arttıkça toplam fenolik bileşen miktarı ve DPPH radikal süpürme aktivitesi artış göstermiştir. %6 H. perforatum mikrokapsülü eklenen ayran örneklerinde toplam fenolik bileşen miktarı 256,94 mg GAE/100mL ve DPPH inhibisyonu ise %78,05 olarak tespit edilmiştir. Yapılan duyusal analizler sonucunda %4 H. perforatum mikrokapsülü eklenen ayran örnekleri panelistler tarafından yüksek puanlar alarak kontrol grubundan daha çok beğeni almıştır. Duyusal analizlere göre HP4 (%4 HP katkılı mikrokapsül ile üretilen ayran) örneği en iyi örnek olarak belirlenirken, HP6 (%6 HP katkılı mikrokapsül ile üretilen ayran) örneğinin DPPHsüpürme aktivitesi ve toplam fenolik bileşen açısından en yüksek değere sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Bu çalışmanın genel sonuçları, sağlık açısından faydaları ve arzu edilen özellikleri ile %4 HP katkılı ayranın üretilebileceğini ortaya koymuştur. Bu çalışma ile H. perforatum mikrokapsüllerinin ayranda kullanımı, antioksidan ve fenolik bileşenler üzerine etkisi, mikrokapsüllerin kullanım oranları ve kabul edilebilirliği araştırılmıştır.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofTürk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleHypericum perforatum Mikrokapsüllerinin Ayran (İçilebilir Yoğurt) Üretiminde Kullanımıen_US
dc.typearticleen_US
dc.departmentAmasya Üniversitesien_US
dc.identifier.volume9en_US
dc.identifier.issue11en_US
dc.identifier.startpage2013en_US
dc.identifier.endpage2021en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid511619en_US
dc.identifier.doi10.24925/turjaf.v9i11.2013-2021.4699
dc.department-tempDepartment of Food Engineering, Faculty of Engineering, Ondokuz Mayıs University, 55270 Samsun, Turkey Department of Food Processing, Suluova Vocational Schools, Amasya University, 05500 Amasya, Turkeyen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster