dc.contributor.author | Tuba Yıldırım | |
dc.contributor.author | Bilgin Sırıken | |
dc.contributor.author | Ceren Yavuz | |
dc.date.accessioned | 09.07.201910:49:13 | |
dc.date.accessioned | 2019-07-09T21:05:38Z | |
dc.date.available | 09.07.201910:49:13 | |
dc.date.available | 2019-07-09T21:05:38Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.identifier.issn | 0377-6395 | |
dc.identifier.uri | https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpBNU16VTFOUT09 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12450/316 | |
dc.description.abstract | Günümüzde her yıl milyonlarca insan gıda kaynaklı hastalıklardan ölmektedir. Sığır orjinli etler de insanlarda Salmonella nedenli enfeksiyonlarda önemli rol oynamaktadır. Bu çalışma; Amasya bölgesinde tüketime sunulan sığır orjinli kıyma ve çiğ hazır köfte örneklerinde Salmonella varlıklarının belirlenmesi amacıyla yapıldı. Bu kapsamda 50 sığır eti kıyması ve 50 çiğ hazır köfte örneği olmak üzere toplam 100 örnek analiz edildi. İzolasyon amacıyla iki aşamalı zenginleştirme işlemini kapsayan klasik kültür tekniği uygulandı. İzolasyon aşamasında; ön zenginleştirme amacıyla Tamponlanmış Peptonlu Su (TPS) ve selektif zenginleştirme amacıyla Rappaport Vassiliadis Broth (RV-Broth) ve katı besiyeri olarak Xylose Lysine Tergitol 4 (XLT4 suplementi ile) agar kullanıldı. İzolatların genotipik doğrulanması amacıyla Salmonella cins spesifik oriC ve invA gen varlıkları tek hedefli Polimeraz Zincir Reaksiyon (PZR) tekniği kullanılarak belirlendi. Analiz bulguları çerçevesinde; Salmonella spp. pozitif örnek sayısı 6 (%6) olup, 4'ü (n=50, %8) kıyma örneğinden, 2'si (n=50, %4) ise sığır orjinli çiğ hazır köfte örneğinden izole edildi. Sonuç olarak; sığır orjinli etler, insanlarda Salmonella nedenli enfeksiyonlarda önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmada da kıyma ve köfte örneklerinin Salmonella ile kontamine olduğu bulundu. Bu tür gıdalar Salmonella spp. nin insanlara naklinde önemli bir araç olabilir. Bu nedenlerle, sığır orjinli kıyma ve köfte örneklerinin gıda zehirlenmelerinde en yaygın etken olan Salmonella spp. ile kontamine olduğu ve bu yönüyle halk sağlığını tehdit edebileceği belirlendi. | en_US |
dc.description.abstract | Nowadays, millions of people have died because of the foodborne diseases. Cattle origin meats have also important role in human salmonellosis. The aim of this study was to determine Salmonella spp. in ground beef and raw meatball (cattle origin) samples consumed in Amasya province, Turkey. Fifty ground beef and 50 of meatball samples were analyzed. Two enrichment step classic culture technique was applied for the microbiologic isolation. For the isolation Buffered Peptone Water (BPW) was used for pre-enrichment step and Rappaport Vassiliadis Broth (RVBroth) was applied for selective enrichment step and Xylose Lysine Tergitol 4 (XLT4 with supplement) was used for the selective agar. For the confirmation of the isolates in molecular levels, single target PCR assay was used. For this purpose, invA and oriC genes were determined in the isolates. Salmonella spp. were determined in 6 (6%) of samples. Distribution of 6 samples; 4 (n=50, 8%) out 6 was determined in ground beef samples and 2 (n=50, 4%) of 6 was determined in meatball samples. As a result, ground beef and meatballs were contaminated with the most widespread foodborne bacteria, Salmonella spp. These kind of samples may be a potential vehicle of transmission of Salmonella spp. to humans. Therefore, it is determined that Salmonella could be threat to public health via consumed ground beef or meatball samples. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Veterinerlik | en_US |
dc.title | Sığır kıyma ve köftelerinde Salmonella spp. varlığı | en_US |
dc.title.alternative | Presence of Salmonella spp. in ground beef and cattle meatball | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Veteriner Hekimler Derneği Dergisi | en_US |
dc.department | Amasya Üniversitesi | en_US |
dc.identifier.volume | 87 | en_US |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.identifier.startpage | 11 | en_US |
dc.identifier.endpage | 23 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |