• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Amasya
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Amasya
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

AISI 1040 Çeliğininin Tornalamasında Kesme Parametrelerinin Yüzey Pürüzlülüğüne Etkisinin Taguchi Metodu İle Optimizasyonu

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2016

Yazar

Harun Yaka
Harun Akkuş
Levent Uğur

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Bu çalışmada, 46 HRc sertlikteki AISI 1040 çeliği tornalama işlemine tabi tutulmuştur. Kesme hızı, ilerleme ve talaş derinliği parametrelerine göre Taguchi L9 deney tasarımı ile deney listesi oluşturulmuştur. Tornalama deneyleri CNC tornada, KNUX 160405 R11 TT8125 TiCN-Al2O3-TiN kaplamalı karbür uç ile kuru kesme şartlarında gerçekleştirilmiştir. Deneyler sonucunda ortalama yüzey pürüzlülüğü (Ra) değerleri ölçülmüştür. Taguchi tasarımında sinyal-gürültü oranı tespit edilmiş ve deneysel sonuçlara göre, üç faktör arasında Ra'ya en önemli etkiyi ilerlemenin yaptığı elde edilmiştir. ANOVA analizinde ilerlemenin Ra değerinde %95 güven düzeyinde etki ettiği bulunmuştur. Taguchi tahmininde seçilen parametreler için yapılan tekrar deneyinde Taguchi'nin %89 güvenilirlik ile sonuç verdiği tespit edilmiştir
 
In this study, the hardness of 46 HRc AISI 1040 steel was turning. Experiment list was created with Taguchi L9 experimental design according to the parameters of cutting speed, feed and cutting depth. Turning experiments were performed in CNC lathe with KNUX 160405 R11 TT8125 TiCN-Al2O3-TiN coated carbid tool in dry cutting conditions. Surface roughness (Ra) values were measured as a result of experiments average. In Taguchi design, signal-to-noise ratio has been determined and according to the experiment results, feed rate was optained as the most important effect to Ra among the three factors. In ANOVA analysis, feed rate was found the 95% confidence level in Ra value. Taguchi has been found to give results with 89% reliability in repeated experiments for selected parameters in Taguchi estimation
 

Kaynak

Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi

Cilt

12

Sayı

2

Bağlantı

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpBME5qSTRPQT09
https://hdl.handle.net/20.500.12450/294

Koleksiyonlar

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [1323]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@Amasya

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreBölüme GöreYayıncıya GöreKategoriye GöreDile GöreErişim ŞekliBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreBölüme GöreYayıncıya GöreKategoriye GöreDile GöreErişim Şekli

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Yönerge || Rehber || Kütüphane || Amasya Üniversitesi || OAI-PMH ||

Amasya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Amasya, Turkey
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz: openaccess@amasya.edu.tr

Creative Commons License
DSpace@Amasya by Amasya University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Amasya: