Tornalama işleminde yüzey pürüzlülüğü değerlerinin istatistiksel incelenmesi
Özet
Bu araştırmada, 46 HRc sertlikteki silindir şekle sahip AISI 1040 çeliği için dörder seviyeden oluşan kesme hızı, ilerleme ve talaş derinliği parametrelerine göre Taguchi L16 deney tasarımı oluşturulmuştur. Tornalama sonucu oluşan yüzey pürüzlülüğü (Rt) değerleri ölçülmüştür. Ölçülen Rt değerleri için MINITAB14 programından yararlanılarak çoklu regresyon modelleri oluşturulmuş ve Taguchi analizleri gerçekleştirilmiştir. Rt için oluşturulan regresyon modellerinde deney sonuçlarına en yakın sonuçlar %99.8 belirtme katsayısı ile ikinci dereceden çoklu regresyon modeliyle elde edilmiştir. Taguchi tasarımında sinyal/gürültü (S/N) oranları belirlendi. ANOVA analizinde sırası ile ilerleme, talaş derinliği ve kesme hızının Rt değerine %95 güven düzeyinde etki ettiği elde edilmiştir. Oluşturulan regresyon modelleri ve Taguchi analizi sonucu Rt üzerinde en etkin parametrenin ilerleme olduğu sonucuna varılmıştır In this study, for the turning of AISI 1040 steel that has cylindrical shape and hardened up to 46 HRc, Taguchi L16 experimental design was created according to the parameters of cutting speed, feed rate and cutting depth which consist from four levels. Formed in result of turning, the total surface roughness (Rt) were measured. Regression models have been built. Taguchi analyzes were carried out utilizing by MINITAB 14 Program for measured values of Rt. The closest results of the test results, generated for the Rt regression model, were obtained with 99.8% specify coefficients in order second degrees regression model. Signal/Noise (S/N) ratios were determined in design of the Taguchi. In ANOVA analysis, it was obtained as an effect of the 95% confidence level on Rt values in order feed rate, cutting depth and cutting speed. The result of the regression model and Taguchi analysis was determined as feed rate to be the optimum parameter for Rt values
Kaynak
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri DergisiCilt
23Sayı
4Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpReE56VTVPUT09https://hdl.handle.net/20.500.12450/286