Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorFaruk Yamaner
dc.contributor.authorTaner Bayraktaroğlu
dc.contributor.authorHulusi Atmaca
dc.contributor.authorMehmet Akif Ziyagil
dc.contributor.authorKemal Tamer
dc.date.accessioned09.07.201910:49:13
dc.date.accessioned2019-07-09T21:05:28Z
dc.date.available09.07.201910:49:13
dc.date.available2019-07-09T21:05:28Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.issn1300-0144
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRBMk5EZ3pNdz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12450/252
dc.description.abstractAmaç: Leptin açlığı bastırarak vücuttaki yağ depolarının miktarını kontrol etmektedir. Güreşte yağ metabolizması, sadece aerobik enerji sistemi için değil, müsabakalardan önce vücut ağırlığının kontrolü ve kilo düşme açısından da önemlidir. Bu çalışmanın amacı, Türk Milli Güreşçilerinin ve sedanterlerin serum leptin ve lipoprotein seviyeleri ve glukoz homeostazını ölçmek ve karşılaştırmaktı. Yöntem ve gereç: Pekin 2008 Olimpiyat Oyunları öncesinde hazırlık kampı yapan 45 Türk Milli Takımı güreşçisi ve 43 üniversite öğrencisi sedanter denek olarak seçildi. Egzersiz sonrası serum leptin, HOMA değerleri, trigliseritler, total kolesterol, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol and VLDL-kolesterol, bir gece açlıktan sonra ölçüldü. İki grup arasındaki farklılığın test edilmesinde A Mann-Whitney U testi kullanıldı. Leptin ve diğer parametreler arasında korelasyon katsayıları hesaplandı. Bulgular: Bu çalışmanın sonuçları, iki grubun ortalama leptin ve total kolestrol değerleri arasında fark olmadığını gösterdi. Güreşçiler, sedanterlerden anlamlı şekilde daha yüksek açlık insulin, HDL-kolesterol, trigliserit seviyelerine ve HOMA değerlerine sahipti. Fakat LDL-kolesterol seviyesi daha düşüktü. Sadece leptin ve açlık insülin seviyeleri arasında anlamlı korelasyon vardı (r = 0,310, P = 0,043). Sonuç: Bu çalışma, güreş antrenmanının bir gece açlıktan sonra istirahat leptin seviyesine etki etmediğini ve güreşçilerin artan insulin düzeyi, HDL-kolesterol, trigliserit seviyeleri ve HOMA değerleri ile azalan insulin duyarlılığına sahip olduğunu ortaya koymaktadır.en_US
dc.description.abstractAim: Leptin is an important controller of the size of fat stores by inhibiting appetite. In wrestling, fat metabolism is important not only for aerobic energy system, but also for weight control and weight loss before competition. The aim of this study was to measure and compare the serum leptin levels, glucose homeostasis, and serum lipoproteins between Turkish national wrestlers and sedentary males. Materials and methods: Forty-five Turkish national wrestlers at the end of Olympic training camp before Beijing 2008 Olympic Games and 43 sedentary students were selected as subjects. Post-exercise levels of serum leptin, HOMA (Homeostasis model assessment) values, triglycerides, total cholesterol, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol, and VLDL- cholesterol were measured after overnight fasting. A Mann-Whitney U test was used to test the differences between 2 groups. Pearson Correlation was conducted between leptin and the other parameters. Results: No significant difference was observed among the means of leptin and total cholesterol levels of the 2 groups. Wrestlers had significantly higher fasting insulin, HDL-cholesterol, triglyceride, and HOMA levels, but a lower LDL- cholesterol level compared to the sedentary males. The positive correlation was only found between leptin and fasting insulin levels (r = 0.310, P = 0.043). Conclusion: This study indicated that wrestling training had no effect on resting leptin level after overnight fasting and wrestlers had also decreased insulin sensitivity with higher fasting insulin, HDL-cholesterol, triglyceride, and HOMA levels compared to sedentary males.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectCerrahien_US
dc.titleSerum leptin, lipoprotein levels, and glucose homeostasis between national wrestlers and sedentary malesen_US
dc.title.alternativeTürk milli güreşçilerin ve sedanterlerin serum leptin ve serum lipoprotein seviyeleri ve glukoz homeostazının karşılaştırılmasıen_US
dc.typeotheren_US
dc.relation.journalTurkish Journal of Medical Sciencesen_US
dc.departmentAmasya Üniversitesien_US
dc.identifier.volume40en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage471en_US
dc.identifier.endpage477en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster