Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorAyar, Arif
dc.contributor.authorKeskiner, Aybüke Afra
dc.date.accessioned2022-03-09T14:56:29Z
dc.date.available2022-03-09T14:56:29Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=tqUiYt63sTQLTpozMJ92Qt_43OcSNd5FHlwUpWhMTFSE9hQgUdtOMdB6yRlEMyfq
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12450/1983
dc.description.abstractGıdaların doğal yollardan hastalıkların önlenmesi ve tedavisindeki etkinliğinin bilimsel olarak ortaya konulması sağlığımızın korunmasında beslenme desteğinin önemini arttırmaktadır. Bu sebeple gıda takviyeleri daha fazla tüketilir hale gelmiştir. Bu tez çalışmasında; MCF-7 (insan meme adenokarsinoma), HT-29 (insan kolorektal adenokarsinoma) ve DLD-1 (insan kolon adenokarsinoma) kanser hücre hatlarında antikanserojenik etki göstereceği düşünülen gıda takviyesi olarak kullanılan liyofilize apilarnilin ve ana arı larvasının sitotoksik etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu nedenle hücre proliferasyonunu engelleyici olduğu düşünülen gıda takviyesi olarak kullanımı artan apilarnil ve ana arı larvasının in vitro çalışılması planlanmıştır. MCF-7 (insan meme adenokarsinoma), HT-29 (insan kolorektal adenokarsinoma) ve DLD-1 (insan kolon adenokarsinoma) kanser hücre hatlarında, apilarnilin ve ana arı larvasının sitotoksik dozu ve IC50 değeri MTT yöntemi ile tespit edilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulguların değerlendirilmesi ile kanserli hastaların tedavi sürecinde yaşadığı olumsuzluklar ve ilaçların yarattığı güçlü yan etkiler düşünüldüğünde, antioksidan ve antikanserojen etkisi olan gıda takviyelerinin geliştirilmesi ve kullanılması önem arzetmektedir. Bu çalışmamız literatüre, kanser hastaları arasında gıda takviyelerinin kullanımındaki artış nedeniyle, apilarnil ve ana arı larvası gibi son zamanlardaki popüler arı ürünlerinin geniş çaplı çalışmalarla insan sağlığı üzerine etkisi ve sağlık profesyonellerinin bu konuda hastalarını bilinçlendirmesi için önemli katkı sağlayacağı düşünülmektedir.en_US
dc.description.abstractScientifically demonstrating the effectiveness of foods in the prevention and treatment of diseases in natural ways increases the importance of nutritional support in the protection of our health. For this reason, food supplements have become more consumed. In this study; It was aimed to investigate the cytotoxic effects of lyophilized apilarnil and queen bee larvae, which are used as food supplements and also thought to have anticarcinogenic effects on MCF-7 (human breast adenocarcinoma), HT-29 (human colorectal adenocarcinoma) and DLD-1 (human colon adenocarcinoma) cancer cell lines. Moreover, apilarnil and queen bee larvae are thought to inhibit cell proliferation. Therefore, in vitro study of apilarnil and queen bee larvae were chosen among the food suplements. In MCF-7 (human breast adenocarcinoma), HT-29 (human colorectal adenocarcinoma) and DLD-1 (human colon adenocarcinoma) cancer cell lines, the cytotoxic dose and IC50 value of apilarnil and queen bee larvae were determined by MTT method. Considering the findings obtained from the study and the negative effects experienced by cancer patients during the treatment process and the strong side effects caused by drugs, it is important to develop and use food supplements with antioxidant and anticarcinogenic effects. It's thought that this study will contribute to the literature, due to the increase in the use of food supplements among cancer patients, the effect of recently popular bee products such as apilarnil and queen bee larvae on human health with large-scale studies and health professionals to raise awareness of their patients on this issue.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAmasya Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiken_US
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectBiyoteknolojien_US
dc.subjectBiotechnologyen_US
dc.subjectMoleküler Tıpen_US
dc.subjectMolecular Medicineen_US
dc.subjectDengeli beslenmeen_US
dc.subjectBalanced nutritionen_US
dc.subjectDoğal gıdaen_US
dc.subjectNatural fooden_US
dc.subjectFonksiyonel gıdalaren_US
dc.subjectFunctional foodsen_US
dc.subjectMeme kanserien_US
dc.subjectSağlıklı beslenmeen_US
dc.subjectHealthy nutrition Onaylandıen_US
dc.titleGıda takviyesi olarak kullanılan bazı apiterapik ürünlerin çeşitli kanser hücre hatlarında etkinliğinin belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of the effectiveness of some apitherapic products used as food supplement in various cancer cell linesen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Moleküler Tıp Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage66en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid693315en_US
dc.institutionauthorKeskiner, Aybüke Afra


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster