• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Amasya
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Amasya
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Antimicrobial activity of various extracts of Centaurea cankiriense A. Duran and H. Duman

Erişim

info:eu-repo/semantics/openAccess

Tarih

2010

Yazar

Cansaran, Arzu
Dogan, Nazime Mercan
Oztekin, Mehtap
Acar, Gueluemser

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

The antimicrobial activity was determined using the single disc diffusion method. The hexane, methanol and ethyl acetate extracts were assessed for antimicrobial activity against 13 bacteria and a yeast-like fungus, Candida albicans. While flower extracts of Centaurea cankiriense showed significant antibacterial activity against tested strains, the susceptibility of the test microorganisms was less pronounced in the cases of the stem extracts. Hexane extracts from both flower and stem did not show any antibacterial activity against gram-negative bacteria at test concentration, whereas ethyl acetate and methanol extract of C. cankiriense demonstrated the growth of both the gram-positive and the gram-negative bacteria. But, methanol extract inhibited the bacteria with the exception of two gram-negative bacteria namely Escherichia coli and Klebsiella pneumoniae. Minimum inhibition concentration (MIC) was determined on ethyl acetate extracts of flower and stem that showed high activity against the test bacteria. The MIC values for bacterial strains were in the range of 7.8 - 250 mu g/ml. The results confirmed that E. coli (MIC = 250 mu g/ml) and Morganelle morganii (MIC = 125 mu g/ml) was the most resistant organisms to plant extracts. The flower extract of C. cankiriense was found to possess the strongest effect on Bacillus cereus with 7.8 mg/ml concentration.

Kaynak

AFRICAN JOURNAL OF MICROBIOLOGY RESEARCH

Cilt

4

Sayı

8

Bağlantı

https://hdl.handle.net/20.500.12450/1621

Koleksiyonlar

  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2182]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@Amasya

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreBölüme GöreYayıncıya GöreKategoriye GöreDile GöreErişim ŞekliBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreBölüme GöreYayıncıya GöreKategoriye GöreDile GöreErişim Şekli

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Yönerge || Rehber || Kütüphane || Amasya Üniversitesi || OAI-PMH ||

Amasya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Amasya, Turkey
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz: openaccess@amasya.edu.tr

Creative Commons License
DSpace@Amasya by Amasya University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Amasya: