• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace@Amasya
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace@Amasya
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Prevalence and Molecular Characterization of Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus in Foods of Animal Origin, Turkey

Erişim

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Tarih

2016

Yazar

Siriken, Belgin
Yildirim, Tuba
Guney, Akif Koray
Erol, Irfan
Durupinar, Belma

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

In the present study, 175 coagulase-positive Staphylococcus (CPS) isolates recovered from samples of beef (n = 110), raw milk n 56), and fish (n = 9) were analyzed for methicillin resistance using MIC and PCR assays. Methicillin-resistant (MR) Staphylococcus aureus (SA) isolates were then characterized using pulsed-field gel electrophoresis (PFGE). According to findings, 62 (35.4%) of the isolates (44 from beef, 9 from milk, and 9 from fish) were identified as S. aureus based on the presence of the nuc gene. MRCPS was detected in 18 (10.3%) of 175 CPS isolates based on the presence of the mecA gene. Among these isolates, 15 (24.2%) were MRSA: 4 (26.7%) from beef, 2 (13.3%) from milk, and 9 (60%) from fish. However, based on the MIC assay, 21 (12.0%) of the CPS isolates (1 from beef, 15 from milk, and 5 from fish) were MRCPS, indicating a discrepancy between the results of these two methods. The PFGE results indicated genetic heterogeneity of the isolates; six PFGE clusters were found. These results confirm that MRSA is present in foods of animal origin, which is a concern to human health, and indicate the importance of method selection for determination of methicillin resistance. The identity of MR isolates should be verified by PCR to obtain more reliable results.

Kaynak

JOURNAL OF FOOD PROTECTION

Cilt

79

Sayı

11

Bağlantı

https://dx.doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-16-161
https://hdl.handle.net/20.500.12450/1166

Koleksiyonlar

  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2182]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@Amasya

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreBölüme GöreYayıncıya GöreKategoriye GöreDile GöreErişim ŞekliBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreBölüme GöreYayıncıya GöreKategoriye GöreDile GöreErişim Şekli

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Yönerge || Rehber || Kütüphane || Amasya Üniversitesi || OAI-PMH ||

Amasya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Amasya, Turkey
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz: openaccess@amasya.edu.tr

Creative Commons License
DSpace@Amasya by Amasya University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Amasya: