• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

İnsan-Gıda Etkileşimi: Gastronomide Kullanılan Şekil Değiştiren Gıdalar

xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-rights

info:eu-repo/semantics/openAccess

Date

2024

Author

Başkaya Szezer, Duygu
Kumuz, Gözde
Baldıran, Serif

Metadata

Show full item record

Abstract

İnsan-gıda etkileşimi, insan-bilgisayar etkileşimi kapsamında incelenen gıda, teknoloji ve insan arasındaki ilişkiyi araştıran bir disiplindir. Merak ve heyecan uyandıran eğlenceli aktiviteleri tanımlayan oyun kavramından ilham alan insan-gıda etkileşimleri, bireylerin sosyal yeme deneyimlerini geliştirerek daha eğlenceli hale getirmek amacıyla son zamanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu sayede bireylerin daha bilinçli beslenme davranışları sergiledikleri tespit edilmiştir. Gastronomide oyun kurgusunun insan-gıda etkileşimini geliştirerek yeme deneyimlerini zenginleştireceği öngörülmektedir. Tüm bu gastronomik girişimler kutlama teknolojisi kapsamında ele alınmaktadır. Girişimlerde kullanılan şekil değiştiren gıda materyalleri üç ve dört boyutlu baskı teknolojileri ile hazırlanmaktadır. Dört boyutlu baskı; üç boyutlu baskı teknolojisinin uzunluk, genişlik, yükseklik boyutlarına nem, ışık, ısı, pH veya zamanın eklenmesi ile geliştirilmiştir. Bu teknolojiler ile çevre koşullarına bağlı şekil değiştiren gıdalar üretilmektedir. Daha eğlenceli yeme deneyimleri sağlayan bu gıdalar yemek ile oluşan anıların hatırlanmasını kolaylaştırmaktadır. Şekil değiştiren gıdaları hazırlamak için en çok kullanılan materyaller; şeker pancarı, vişne, havuç püresi ve bunlara eşlik eden aljinat ile limon suyudur. Bu çalışmanın amacı farklı yeme deneyimleri sunan şekil değiştiren gıdalar gibi yeni ürünleri, yaklaşımları ve yöntemleri tanıtmaktır.

Volume

8

Issue

1

URI

https://doi.org/10.17932/IAU.GASTRONOMY.2017.016/gastronomy_v08i10015
https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/1221680
https://hdl.handle.net/20.500.12450/4235

Collections

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [1323]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Instruction | Guide | Contact |

DSpace@Amasya

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeDepartmentPublisherCategoryLanguageAccess Type

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Instruction || Guide || Library || Amasya University || OAI-PMH ||

Amasya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Amasya, Turkey
If you find any errors in content, please contact: openaccess@amasya.edu.tr

Creative Commons License
DSpace@Amasya by Amasya University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Amasya: