Çiğ süt ve peynirlerde koagulaz pozitif stafilokoklar
Özet
Stafilokokal intoksikasyonlar (SE), pek çok ülkede en sık görülen bakteriyel gıda kaynaklı zehirlenmeler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. SE'ler başta Staphylococcus aureus olmak üzere bazı koagulaz pozitif stafilokok (KPS) ve diğer stafilokoklar tarafından da oluşturulmaktadır. Bu çalışma, Amasya bölgesinde tüketime sunulan 50 çiğ süt ve 60 peynir örneğinde KPS ile kontaminasyon düzeylerini araştırmak amacıyla yapıldı. Bu kapsamda, mikrokok/stafilokok ve takiben KPS klasik kültür tekniği ile izole edilerek fenotipik yöntemlerle identifiye edildi. Analiz bulguları çerçevesinde; 60 peynir örneğin 40'ında toplam mikrokok/stafilokok düzeyi 102 - 107 kob/g (koloni oluşturan birim) arasında belirlendi. KPS 60 örneğin 18'inden 102 ila 106kob/g düzeylerinde saptandı. Kontaminasyon düzeylerinin dağılımı; 2 (%3,33), 5 (%8,33) 3 (%5,00) ve 7 (%11,66) örnekte sırasıyla 102, 103, 104 ve 105 kob/g, 1(%1,66) örnekte ise 106 kob/g idi. Çiğ süt analiz bulguları çerçevesinde, mikrokok/stafilokok 50 örneğin 49'unda 102 - 106 kob/ml düzeylerinde izole edildi. KPS ise 50 örneğin 32 (%64)'sinden izole edildi. Kontaminasyon düzeylerinin dağılımı; 11 (%22,00), 19 (%38,00) ve 2 (%4,00) örnekte sırasıyla 102, 103 ve104 kob/ml idi. Sonuç olarak, 11 (%18,33) peynir ve 2 (%4) çiğ süt örneğinin KPS yönünden Türk Gıda Kodeksi'nde belirtilen maksimum limitlerin üzerinde olduğu ve kodekse uygun olmadığı saptandı. Stapylococcal intoxication is the most frequently occurred food-poising among the food-borne poising cases in many countries. Generally the enterotoxin production is associated with Staphylococcus aureus apart from other Staphylococcus species. Therefore, the aim of the study was to investigate the present of coagulase positive Staphylococci (CPS) in 50 raw milk and 60 varieties of cheese samples consumed in Amasya province, Turkey. For this, micrococci/staphylococci following CPS were isolated using classic culture technique and identified using phenotypic methods. According to the results, total number of micrococci/staphylococci were found to be between 102 and 107 cfu/ g (colony forming unit) in 40 out of 60 cheese samples. Among these, CPS was isolated 18 of 60 cheese samples at levels between 102 and 106 cfu/g. According to distribution of contamination levels; 2 (3.33%), 5 (8.33%) 3 (5.00%) and 7 (11.66%) of the samples contained 102, 10, 104 and 105 cfu/g CPS. Only 1(1.66%) of the sample contained 106 cfu/g CPS. It was also analyzed 50 raw milk samples. In conclusion, micrococci/staphylococci were isolated 49 out of 50 samples at the levels of 102 - 106 cfu/ml. CPS was also detected in 32 (64.00%) of 50 samples. According to distribution levels, it was detected at the levels of 102, 103 and 104 cfu/ml in 11 (22.00%) 19 (38.00%) and two (4.00%) of the samples. As a result, 11 (18,33%) of cheese and 2 (4.00%) raw milk samples with regard to CPS were not accaptable according to Turk Food Codex.
Kaynak
Veteriner Hekimler Derneği DergisiCilt
87Sayı
2Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpBNU5ERXdNQT09https://hdl.handle.net/20.500.12450/330