Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSedat Gökmen
dc.contributor.authorGürdal Dağoğlu
dc.contributor.authorBurcu Baykalır Gül
dc.date.accessioned09.07.201910:49:13
dc.date.accessioned2019-07-09T21:05:16Z
dc.date.available09.07.201910:49:13
dc.date.available2019-07-09T21:05:16Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.issn1308-9323
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRZME16Y3lNZz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12450/167
dc.description.abstractFlorfenikolün alabal ı klarda yenilebilir dokuları ndaki (deri, kas ve karaci ğ er) kal ı ntı miktarı n ı n araş tı rı ld ı ğ ı bu çal ı ş mada; Elazı ğ ’daki be ş farkl ı alabal ı k i ş letmesinden 25 adet hasat öncesi ve 25 adet hasat dönemine ait toplam 50 adet alabal ı k kullan ı lm ı ş tı r. Numunelerdeki florfenikol düzeyleri yüksek bas ı nçl ı s ı v ı kromatografisi (HPLC) kullan ı larak gerçekle ş tirilmi ş tir. Analizler sonucunda hasat öncesi dönemindeki alabal ı kları n deri dokusunun %44’ünde, kas dokusunun %32’sinde ve karaci ğ er dokusunun %16’s ı nda, hasat dönemindeki alabal ı kları n ise deri dokusunun %40’ ı nda, kas dokusunun %36’s ı nda ve karaci ğ er dokusunun %32’sinde florfenikol saptanm ı ş tı r. Hasat öncesi kas dokusundaki florfenikol miktarı n ı n (3.52±0.89 µg/g) hasat dönemindeki kas dokusundan (0.69±0.21 µg/g) istatistiksel olarak daha yüksek oldu ğ u (p<0.05), deri ile karaci ğ er dokuları nda ise istatistiksel olarak önemli bir fark olmad ı ğ ı (p>0.05) görülmü ş tür. Çal ı ş ma sonucunda gerek hasat öncesi ve gerekse hasat dönemindeki alabal ı kları n yenilebilir dokuları ndaki (deri, kas ve karaci ğ er) florfenikol ortalama miktarları n ı n Türk Gı da Kodeksi Yönetmeli ği’ndeki kal ı ntı limitinin üzerinde oldu ğu görülmü ş tür.en_US
dc.description.abstractIn this study, residue levels of florphenicol in edible tissues of rainbow trout (skin, muscle and liver) were investigated. For this purpose, a total 50 rainbow trouts from 5 different facilities from Elazig (25 at pre-harvest and 25 during harvest) were used. Florphenicol levels of samples were examined with high performance liquid chromatography (HPLC). As a result of the analysis, florphenicol was detected from 44% of skin samples, 32% of muscle samples and 16% of liver samples of the rainbow trouts from pre-harvest and 40% of skin samples, 36% of muscle samples and 32% of liver samples from rainbow trouts taken during harvest. Residual amont of florphenicol at muscle samples taken from pre-harvest rainbow trouts (3.52&plusmn;0.89 &micro;g/g) were found to be statistically higher than samples taken during harvest (0.69&plusmn;0.21 &micro;g/g) (p&lt;0.05), There was no statistically difference detected from skin and liver samples (p&lt;0.05). As a result of study, mean residue levels of florphenicol at edible tissue of rainbow trout (skin, muscle, liver) taken during both pre-harvest and harvest, found to be higher than residue limits by Turkish Food Codex.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectVeterinerliken_US
dc.titleAlabalıkların yenilebilir doku örneklerinde florfenikol kalıntılarının araştırılmasıen_US
dc.title.alternativeInvestigation of florphenicol residue in edible tissues of rainbow trouten_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalFırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisien_US
dc.departmentAmasya Üniversitesien_US
dc.identifier.volume28en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage5en_US
dc.identifier.endpage8en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster