Alabalıkların yenilebilir doku örneklerinde florfenikol kalıntılarının araştırılması
xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-rights
info:eu-repo/semantics/openAccessDate
2014Metadata
Show full item recordAbstract
Florfenikolün alabal ı klarda yenilebilir dokuları ndaki (deri, kas ve karaci ğ er) kal ı ntı miktarı n ı n araş tı rı ld ı ğ ı bu çal ı ş mada; Elazı ğ ’daki be ş farkl ı alabal ı k i ş letmesinden 25 adet hasat öncesi ve 25 adet hasat dönemine ait toplam 50 adet alabal ı k kullan ı lm ı ş tı r. Numunelerdeki florfenikol düzeyleri yüksek bas ı nçl ı s ı v ı kromatografisi (HPLC) kullan ı larak gerçekle ş tirilmi ş tir. Analizler sonucunda hasat öncesi dönemindeki alabal ı kları n deri dokusunun %44’ünde, kas dokusunun %32’sinde ve karaci ğ er dokusunun %16’s ı nda, hasat dönemindeki alabal ı kları n ise deri dokusunun %40’ ı nda, kas dokusunun %36’s ı nda ve karaci ğ er dokusunun %32’sinde florfenikol saptanm ı ş tı r. Hasat öncesi kas dokusundaki florfenikol miktarı n ı n (3.52±0.89 µg/g) hasat dönemindeki kas dokusundan (0.69±0.21 µg/g) istatistiksel olarak daha yüksek oldu ğ u (p<0.05), deri ile karaci ğ er dokuları nda ise istatistiksel olarak önemli bir fark olmad ı ğ ı (p>0.05) görülmü ş tür. Çal ı ş ma sonucunda gerek hasat öncesi ve gerekse hasat dönemindeki alabal ı kları n yenilebilir dokuları ndaki (deri, kas ve karaci ğ er) florfenikol ortalama miktarları n ı n Türk Gı da Kodeksi Yönetmeli ği’ndeki kal ı ntı limitinin üzerinde oldu ğu görülmü ş tür. In this study, residue levels of florphenicol in edible tissues of rainbow trout (skin, muscle and liver) were investigated. For this purpose, a total 50 rainbow trouts from 5 different facilities from Elazig (25 at pre-harvest and 25 during harvest) were used. Florphenicol levels of samples were examined with high performance liquid chromatography (HPLC). As a result of the analysis, florphenicol was detected from 44% of skin samples, 32% of muscle samples and 16% of liver samples of the rainbow trouts from pre-harvest and 40% of skin samples, 36% of muscle samples and 32% of liver samples from rainbow trouts taken during harvest. Residual amont of florphenicol at muscle samples taken from pre-harvest rainbow trouts (3.52±0.89 µg/g) were found to be statistically higher than samples taken during harvest (0.69±0.21 µg/g) (p<0.05), There was no statistically difference detected from skin and liver samples (p<0.05). As a result of study, mean residue levels of florphenicol at edible tissue of rainbow trout (skin, muscle, liver) taken during both pre-harvest and harvest, found to be higher than residue limits by Turkish Food Codex.
Source
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner DergisiVolume
28Issue
1URI
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRZME16Y3lNZz09https://hdl.handle.net/20.500.12450/167